Посочиха средната заплата за София: София продължава да расте, икономиката й

...
Посочиха средната заплата за София: София продължава да расте, икономиката й
Коментари Харесай

Средната заплата в София вече е над 2000 лева

Посочиха междинната заплата за София: 

София продължава да пораства, стопанската система й е преобладаваща в страната, междинната заплата към този момент е над 2000 лв., в цифровия бранш мина 4 000 лв.. Преобладават 35- и 49-годишните поданици на столицата. Брутният вътрешен артикул за предходната година съставлява над 60 милиарда лв. от този на останалата част на България.  Това е пет пъти повече от стопанската система на втората по величина област у нас Пловдив и седем пъти повече от стопанската система на област Варна, оповестява ИА.

Данните са от Доклад за икономическия профил на Столичната община през 2022 година на Института за пазарна стопанска система, по поръчка на Столичната общинска организация за приватизация и вложения, осведоми пресцентърът на Общината.

Докладът беше показан от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който сподели:

" Щастлив съм, че през последните години успяхме да създадем бърза писта за административното обслужване на бизнеса. Това оказа помощ за превръщането на нашия град в притегателна капиталова дестинация, а доказателство за това е, че над половината от директните непознати вложения в страната са в София. Това несъмнено е повода доста хора от страната да намират професионална реализация и да основават фамилии в София, което още повече ни ангажира с реализирането на повече инфраструктурни, просветителни, обществени, културни планове, с цел да отговорим оптимално на потребностите на жителите ".

" Докадът на ИПИ е в основата на Бизнес справочника, който СОАПИ издава тази година и в него има информация, която е потребна за всички наши сътрудници ",  каза Николай Стойнев, ръководител на Надзорния съвет на Агенцията.

" София има постоянен стопански профил. През февруари всички данни за развиването, както и прогнозите, които имаме ще бъдат качени в нашия Бизнес указател, който към този момент ще се популяризира на 4 езика, тъй че да е оптимално наличен до нашите сътрудници ", добави  д-р Мария Христова, изпълнителен шеф на СОАПИ.

София изпреварва сензитивно всички други стопански центрове в България като резултат от цялостната си доминация в областта на услугите, чиято брутна добавена стойност е над 38 милиарда лева или над 86% от добавената стойност в столичната стопанска система. Брутната добавена стойност в промишлеността доближава над 6 милиарда лева и носи останалите близо 14% от добавената стойност в стопанската система. Така столицата способства за ¼ от добавената стойност на промишлеността и над ½ от добавената стойност на услугите в България, сподели Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

През 2021 година стопанската система на София регистрира сериозен растеж и чистите доходи от продажби на нефинансовите предприятия доближават близо 171 милиарда лева - растеж от 22,6% по отношение на 2020 година Увеличението на приходите на столичните компании се следи в съвсем всички браншове, като търговията, енергетиката и цифровите услуги имат максимален принос през 2021 година  Общо цената на създадената продукция от предприятията в София доближава 81 милиарда лева, като се регистрира растеж от 7% през 2021 година

Водещите браншове  са търговията – 20% от продукцията на предприятията  (8,5 милиарда лева добавена стойност) и осведомителните и информационните технологии – 17% (8,3 милиарда лева добавена стойност). Дигиталният бранш регистрира растеж за поредна година и непрекъснато усилва своя дял. В идващите години този  секторът се чака да стане този с максимален принос за добавената стойност на предприятията в града. 

Строителството е на трето място в стопанската система на София с 13% от създадената продукция. Това е и единственият бранш в столицата със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби за 2021 година – спадът е от порядъка на 25%.  

Добавената стойност на професионалните действия доближава 3 милиарда лева, като секторът също е повлиян от цифровата сфера и по-конкретно от развиването на аутсорсинг промишлеността в София. 

През 2021 година продължава наклонността към концентрация на все по-голяма част от износа на България в столицата, като тя дава отговор за 42 милиарда от общо 103 милиарда лв. изнесени артикули и услуги през годината. Водещи в износа са действия в Търговия и ремонт, ИКТ, Преработваща индустрия, Енергетика и Транспорт, депозиране и площи.

Брутното месечно заплащане на наетите в столицата за първи път надвишава 2 000 лв.. Заплатите в София са доста над междинните във всички браншове на локалната стопанска система.

Очаквано водач е ИКТ секторът, в който през 2021 година възнаграждението към този момент надвишава 4 000 лв. приблизително месечно, следвано от финансите и професионалните действия (2 600 лева), както и държавното ръководство (2 400 лева), сподели  Адриан Николов от ИПИ. 

Добавената стойност на едно наето лице  в София доближава над 50 хиляди лева За 2021 година. За националната стопанска система тази добавена стойност е към 35 хиляди лева Това е резултат от насъбраните вложения и развитиетона действия, които изискват дипломиран труд.  

През 2021 година София концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро задгранични вложения. Съпоставени с броя на популацията, непознатите капитали в София доближават 11,2 хиляди евро на човек от популацията, на фона на 4,1 хиляди евро приблизително за страната. 

В София се следи смяна в демографската конструкция: покачване на междинната възраст – 35- и 49-годишните, т.е. на фона на 2011 година, когато доминираха 20-24 годишните и 30-35 годишните, в този момент има смяна на картата на популацията в трудоспособна възраст.

Положителната вест е, че децата под 15 години минават 15 %. През 2021 година има нови поданици на града - 30 000 души, само че други 22 000 души са го напуснали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР